Reseptit

Perinteinen joulukinkku

Muista ottaa kinkku hyvissä ajoin sulamaan, iso kinkku sulaa pakkauksessaan 4-5 vrk. Riippunee jääkaapin tehosta. Noin 6 kg:n kinkku sulaa 2-3 vrk. Ota kinkku huoneenlämpöön kaksi tuntia ennen varsinaista paistamista. Paras lopputulos saavutetaan kun kinkun sisälämpö on aloitusvaiheessa noin +10-12°C.

  1. Poista kinkku pakkauksesta. Mikäli kinkun ympärillä on verkko jätä se kypsennyksen ajaksi. Kypsennyksen aikana käytä paistolämpömittaria, suosittelemme digitaalista mittaria.
  2. Työnnä mittari kinkun paksuimpaan kohtaan, mittarin kärki ei saa koskettaa luuta mikäli sellainen on.
  3. Kuumenna uuni 220 asteeseen ja nosta kinkku paistovuokaan kamarapuoli ylöspäin. Kaada vuokaan 3 dl vettä, jotta sulava rasva ei rupea käryämään paiston aikana. Paista kinkkua ½ tuntia.
  4. Alenna uunin lämpö 110 asteeseen ja jatka paistamista n. 1 tunti kiloa kohden. Varmista että kypsennyksen aikana paistovuoassa on vettä jatkuvasti.
  5. Kypsennä kunnes sisälämpö on 75-80°. Jos otat lihan pois kun sisälämpö on 75°, on lopputulos kiinteämpi ja hieman kosteampi. Mikäli sisälämpö 80° lopputulos on hauraampi ja hieman kuivempi.
  6. Mikäli kypsennät kinkun paistopussissa, noudata paistopussin ohjeita.
  7. Anna kypsän kinkun jäähtyä uunista ottamisen jälkeen 30 minuuttia.
  8. Poista kinkusta mahdollinen verkko, kamara sekä osa silavasta. Nosta uunin lämpö 250 asteeseen.
  9. Levitä kinkun pinnalle sinappia ja ripottele päälle korppujauhoja.
  10. Paista uunissa kauniin ruskeaksi. Varo että et polta pintaa. Voit koristella kinkun kokonaisilla neilikoilla.