Reseptit

Micken lihapullat gini-puolukoilla

  • 4 hengelle

Porkkanaa, kermakastiketta, perunapyreetä ja sinappirelish. Resepti: Michael Björklund

Lihapullat 4 hengelle

500 g sika-nauta jauhelihaa

1 kpl kuorittua ja hienonnettua sipulia

1 dl gluteenittomia korppujauhoja

2 rkl dijonsinappia

1 kpl kananmuna

1 dl vettä, mielellään kivennäisvettä

1,5 dl kuohukermaa

1 tl suolaa

mustapippuria

voita paistamiseen

2 kpl porkkanoita

 

Ginillä maustetut puolukat

2 dl puolukoita

2 cl giniä, mielellään Ahvenanmaalaista

3 rkl sokeria

 

Kermakastike

2 dl lihalientä

1 kpl keltasipuli kuorittu ja silputtu

1 kpl valkosipulin kynsi kuorittu ja puristettu

2,5 dl kermaa

40 g voita

1 rkl Maizena-jauhoja

1 rkl lihafondia

1 tl sokeria

Suolaa

 

Perunapyree

500 g kuorittua jauhoista perunaa

1,5 dl täysmaitoa

50 g voita

1 tl suolaa

1. Laita kuorittu ja hienonnettu sipuli kulhoon, sekoita mukaan korppujauho, sinappi, kananmuna, kivennäisvesi ja kerma. Sekoita jauheliha viimeisenä mukaan, vältä sekoittamasta liikaa. Jauheliha muuttuu helposti sitkoksi, jos sitä sekoittaa liikaa. Lopuksi mausta suolalla ja pippurilla. Pyöritä lihapullat ja paista uunissa 180 asteessa n. 15 min, kunnes ovat läpipaistettuja. Ennen tarjoilua lihapullat paistetaan pannussa ruskeiksi ja sekoitetaan kastike mukaan. Keitä porkkanat kevyesti suolatussa vedessä, niin että rapeutta kuitenkin jää.

2. Sekoita puolukat, gini ja sokeri. Anna tekeytyä ennen tarjoilua, vähintään pari tuntia.

3. Sekoita kattilaan lihaliemi, sipuli, kerma, voi ja maizena. Anna kiehua hetken, kunnes on saanut kastikemaisen koostumuksen. Sekoita lopuksi mukaan lihafondi, sokeri ja suola. Tarkista maku.

4. Keitä perunat pehmeäksi, kaada vesi pois ja anna perunoiden päästää hetken höyryjä. Lämmitä maito ja voi kattilassa ja murskaa perunat. Sekoita voi-maitoseos vispaamalla perunamurskan sekaan. Mausta lopuksi suolalla. Kokoa annokset ja tarjoile ruokalusikallisella sinappikurkkusalaattia.