Reseptit

Kurpitsa-gorgonzolarisotto

  • 4 hengelle
  • n. 40 min

Paahdettu myskikurpitsa ja gorgonzola pyöristävät risoton maun syvän syksyiseksi.

  • 1 myskikurpitsa
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl mustapippuria myllystä

Risotto

  • 1 pieni salottisipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 350 g (n. 4 dl) risottoriisiä
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 2 dl valkoviiniä / 2-3 rkl valkoviinietikkaa +1 dl vettä
  • n. 1 l kuumaa kasvislientä
  • 100 g gorgonzolaa
  • 3 rkl voita
  • 2 dl hienonnettuja yrttejä, esim. lehtipersiljaa
  • (suolaa), mustapippuria myllystä
  • 1 dl vastaraastettua parmesaania
  • 2 dl rouhittua saksanpähkinää
  1. Kuutioi kurpitsa. Sekoita öljyn, suolan ja mausteiden kanssa. Laita leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Paahda 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, tai kunnes palat ovat pehmeitä.
  2. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota niitä muutama minuutti keskilämmöllä pannulla öljyssä. Lisää riisi ja paista käännellen, kunnes riisi muuttuu hieman läpikuultavaksi.
  3. Kaada pannulle viini / etikkavesi  ja sekoittele, kunnes neste imeytyy riisiin. Lisää joukkoon kuumaa kasvislientä kauha kerrallaan. Lisää seuraava kauhallinen vasta kun edellinen on lähes kokonaan imeytynyt riisiin. Kypsennä keskilämmöllä 17-25 minuuttia, riisilajista riippuen. Katso tarkka kypsennysaika paketin kyljestä. Risottoa kannattaa maistaa kypsennyksen loppuvaiheessa, sillä valmiissa risotossa saa olla vielä hieman puruvastusta jäljellä. Kypsä risotto on löysähköä ja riisinjyvät ovat vielä erillään.
  4. Lisää kypsään risottoon voi ja gorgonzolanokareet. Yhdistä joukkoon paahdetut kurpitsapalat. Mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla. Huomioi, että liemi ja juusto ovat itsessään jo suolaisia. Viimeistele yrttisilpulla, parmesaanilla ja pähkinöillä. Tarjoa heti.