Näin valmistat kokonaisen kalkkunan eri täytteillä
- 5–6 kg kalkkuna
- suolaa ja pippuria
- rosmariinia
- 100 g voisulaa, johon lisätään kahden appelsiinin puristettu mehu ja raastettu kuori
- Sulata kalkkuna hitaasti. Sulaminen kestää toista vuorokautta. Säilytä sisäelimet kastikkeen valmistukseen.
- Hiero kalkkuna suolalla ja pippurilla. Mausta myös vatsaontelo. Täytä lintu. Sido koivet ja nosta uunipannulle. Kalkkunan täyttämiseen on monia eri vaihtoehtoja – lue alta meidän ehdotuksemme!
- Paista kalkkuna 130-asteisessa uunissa ja kääntele lintua alussa tunnin välein. Paista kalkkunaa ensin selkä ja sen jälkeen vuoroin molemmat kyljet ylöspäin ja lopuksi pisimmän ajan rintapuoli ylöspäin. Valele tai sivele lintu voi-mehuseoksella puolen tunnin välein. Kypsymisaika on noin 1 h/kg. Kalkkuna on kypsä, kun reiden paksuimpaan kohtaan pistettäessä lihasta valuu kirkasta nestettä.
- Keitä mahdolliset sisäelimet tunnin ajan tilkassa lihalientä, johon on lisätty madeiraa. Lisää siivilöity liemi paistokastikkeen joukkoon antamaan makua.
- Siivilöi kalkkunan paistoliemi ja jäähdytä sen verran, että saat rasvan kuorittua pois. Saosta liemi Maizena-jauhoilla ja lisää kermaa. Jos haluat tummempaa kastiketta, käytä Ketjap Manis -soijakastiketta.
- Tarjoa kalkkunan lisukkeena paistettuja perunoita, vihreitä papuja, karpalohyytelöä ja kermakastiketta.
Vaihtoehto 1: Jouluinen aprikoositäyte
- 200 g kuivattuja, yli yön liotettuja aprikooseja
- 1 iso sipuli silputtuna
- 50 g voita
- 100 g rusinoita
- 3 tl raastettua appelsiininkuorta
- 1 tl muskottia
- 1 tl inkivääriä
- 1 tl korianteria
- 1 tl fariinisokeria
- 50 g kaltattuja, rouhittuja manteleita
- 100 g valkoista leipää muruina
- 3 tl raastettua sitruunankuorta
- 1 tl kanelia
- 1 tl kardemummaa
- 2 rkl sherryä
- suolaa, mustapippuria
- Ruskista sipuli kullanruskeaksi. Valuta neste aprikooseista ja silppua ne. Sekoita kaikki ainekset ja täytä kalkkuna.
- Täytteenä voit käyttää myös vain pelkkiä omenoita. Tarjoa silloin hedelmä-mausteseos lisänä.
Vaihtoehto 2: Appelsiininlohkoja kuorineen
- appelsiinejä
- Pese appelsiinit hyvin kuumalla vedellä. Lohko appelsiinit ja käytä täytteenä kuorineen.
Vaihtoehto 3: Omenatäyte
- omenoita
- Pese ja lohko omenat ja käytä täytteenä.
Vaihtoehto 4: Luumu-riisitäyte
- luumuja
- riisiä
- suolaa, pippuria
- Liota luumut pehmeiksi.
- Yhdistä luumut ja keitetty riisi ja mausta suolalla ja pippurilla.
- Kostuta täyte luumujen liotusvedellä.