250 g tattarijauhoja
200 g vehnäjauhoja
30 g hiivaa
6 dl kädenlämpöistä maitoa
3 keltuaista
3 valkuaista
suolaa
noin 1 dl olutta taikinan ohentamiseen
kirkastettua voita paistamiseen

 1. Mittaa kädenlämpöinen maito reilunkokoiseen astiaan. Liuota hiiva maitoon ja sekoita joukkoon niin tattari- kuin vehnäjauhot. Peitä liinalla ja aseta vedottomaan paikkaan vähintään 6 tunniksi. Hiivan käydessä taikina turpoaa kaksinkertaiseksi.
 2. Lisää munankeltuaiset yksi kerrallaan ja mausta suolalla. Lisää olutta sen verran, että taikina on vielä paksua. Lisää veitsenkärjellinen suolaa valkuaisten joukkoon ja vatkaa vaahdoksi. Nostele taikinan sekaan.
 3. Paista blinit kirkastetussa voissa. Käytä niin runsaasti rasvaa, että se kiehuu blinien ympärillä.
 4. Huom! Kotioloissa blinit voidaan paistaa etukäteen. Sivele blinit pehmeällä voilla ja lämmitä ne 200-asteisessa uunissa leivinpaperin päällä. Älä pinoa blinejä.

Tarjoile blinien kanssa

 • Siian, muikun tai kirjolohen mätiä, hienoksi hakattua sipulia ja smetanaa tai crème fraîcheä.
 • Hyvin vatkattua ja huuhdeltua mateen mätiä suolattuna (1 g suolaa 100 grammaan mätiä) ja sekoitettuna vatkattuun kermaan (½ dl vispattua kermaa/100 g mätiä) sekä keitettyä ja hienonnettua mateen maksaa.
 • Sienisalaattia suolasienistä smetanan kera.
 • Lohi-, siika-, nieriä-, kirjolohi- tai silakkatartaria (mieluiten smetanapohjaisena).
 • Venäläisiä suolakurkkuja smetanan ja hunajan kera.
 • Kylmäsavustettua lohta tai kirjolohta.
 • Skagentahnaa
 • Hapahkoa ”munakoisokaviaaria”

Mateenmädin käsittely

 1. Huuhdo mätipussit ja kuivaa ne talouspaperilla. Aseta mätipussit leivinpaperilla tai tuorekelmulla suojatulle leikkuulaudalle.  Leikkaa pois mätipussien toinen pää ja raaputa varovasti mätipussit tyhjiksi tavallisella pöytäveitsellä. Aloita leikatusta päästä. Poista mahdolliset verisuonet heti.
 2. Siirrä mäti kulhoon ja vatkaa se tasaiseksi pallovispilällä. Kalvot jäävät kiinni vispilään. Mausta mäti suolalla. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja sekoita mädin joukkoon.

Resepti: Eero Mäkelä
Etelä-Suomen Keittiömestarit ry.