Herkkutarinat  — 18.10.2016

Valitse fondueen juustoja makusi mukaan

Perinteisen juustofonduen valmistukseen tarvitaan vahvaa ja hyvin kypsytettyä juustoa. Fondue taipuu kuitenkin moneksi – kokeile liha- tai suklaafondueta!

Juustovalinta on fonduen a ja o

Perinteisesti juustofonduessa käytetään Gruyère-, Appenzeller-, Emmental- tai Freiburg-juustoa, jotka ovat kaikki vahvoja ja hyvin kypsytettyjä kovia juustoja. Kotimaisista juustoista fonduepataan sopivat esimerkiksi Valion Mustaleima, Juustoportin Gruyère sekä Mouhijärven Herkkujuustolan Vilho ja miedosti savustettu Hilma-juusto.

Jos kaipaat vaihtelua, kannattaa sekoitella eri juustoja. Perinteisten juustojen lisäksi fonduepataan voi lisätä vaikkapa hyvin kypsytettyä kermajuustoa, kuten Valion Ritari, tai vuohenmaidosta valmistettua hollantilaista goudajuustoa.

Puolivalmisteista helpotusta

Kiireiselle kokille sopivat valmiit Food Market Herkun juustovalikoimaan kuuluvat Emmi-fonduet Classic ja Gruyere aop Fondue. Valmis fondue on helppo ja nopea – se tarvitsee vain kuumentaa, ja se on valmis tarjottavaksi. Muista kuitenkin hämmentää juustofondueta säännöllisesti, muuten se jämähtää pohjaan.

Kokeile erilaisia fondueita

Perinteinen juustofondue on klassikko, joka maistuu kerta toisensa jälkeen. Fonduepadassa voi valmistaa myös rypsi-, maapähkinä- tai rypäleensiemenöljystä lihafonduen tai liha- tai kasvisliemestä liemifonduen. Illan kruunaa ihana, rommilla, konjakilla tai kirschillä maustettu suklaafondue, johon voi dipata esimerkiksi banaania, kuivattuja hedelmiä tai mansikoita.