Herkkutarinat  — 13.11.2020

Tuhansien eurojen arvoinen Trophée-tryffeli myytiin tunnissa

Tuhansien eurojen arvoinen suomalainen ennätystryffeli vaihtoi omistajaa. Peräti 424 grammaa painavan burgundintryffelin hyväntekeväisyyshinta oli huikeat 2000 euroa. Myyntihinta lahjoitetaan lyhentämättömänä Apuna-yhdistykselle, joka työskentelee vähävaraisten lapsiperheiden parissa.

Varsinaissuomalaisen tryffelinviljelijän Lars Ingmanin labradorinnoutaja Noora löysi tiettävästi Suomen kaikkien aikojen suurimman tryffelin lokakuussa. Oy Baltic Truffle Ab:llä on tryffelipuutarhat Liedossa ja Paraisilla.

Punnituksessa tryffelille mitattiin painoa ennätykselliset 424 grammaa. Ingman kertoo, että näin suuret yksilöt ovat erittäin harvinaisia jopa tryffelin perinteisillä kasvualueilla manner-Euroopassa. Normaalisti suurimmat Suomessa maasta kaivetut tryffelit ovat enimmillään muutaman kymmenen gramman painoisia.

”Kun tryffelikoiraksi kasvatettu Noora löysi jättimäisen mustan burgundintryffelin, oli päivänselvää, että löytö oli eurooppalaisittainkin merkittävä. Kyse on näyttely- tai kilpailuluokan trophée-tryffelistä”, Ingman kertoi.

 

Ingman päätti, että tryffelistä saadut myyntitulot käytetään hyväntekeväisyyteen. Tuotoilla tuetaan symbolisesti koronarajoituksista kärsiviä ravintoloita sekä luodaan monille vähävaraisille perheille mahdollisuus nauttia aidosta jouluateriasta ravintolassa.

”Lars Ingman oli yhteydessä Viisi Tähteä Mediaan ja pyysi auttamaan hyväntekeväisyyskampanjan toteuttamisessa. Pistimme tuulemaan ja löysimme pikavauhtia yhteistyökumppaniksi Food Market Herkun, jonka manager Janne Toivonen innostui heti loistavasta ideasta”, Viiden Tähden päätoimittaja Eeropekka Rislakki kertoo.

Jättitryffelin hinnaksi päätettiin 2000 euroa, joka huomioi suomalaiset tryffelimarkkinat. Ainutlaatuinen ruokaharvinaisuus koko Euroopassa oli suuren yleisön nähtävissä keskustan Food Market Herkussa Helsingissä perjantaista sunnuntaihin 6.11. – 8.11. Tryffeliä kävi ihastelemassa ennätysmäärä ihmisiä ja kuluttajat olivat selkeästi kiinnostuneita tästä ennennäkemättömästä harvinaisuudesta. Tryffeliä säilytettiin yöt jääkaapissa talouspaperiin käärittynä ja tiiviiseen lasipurkkiin laitettuna. Paperi vaihdettiin päivittäin.  Päivisin tryffeli oli myymälän paraatipaikalla palvelutiskin viileydessä lasikuvun alla ja tryffeli näytti suorastaan kultakimpaleelta.

 

Jättiryffelin myyntihinta lahjoitetaan lyhentämättömänä Apuna-yhdistykselle, joka työskentelee vähävaraisten lapsiperheiden parissa. Lisäksi mm. Food Market Herkun Bistro tarjoaa kymmenelle lapsiperheelle jouluteemaiset ateriakokonaisuudet.

Jättitryffeli vaihtoi omistaa ja harvinaisuuden kävi hakemassa Ravintola Nokan Ari Ruoho ja Terhi Vitikka.

”Odotamme innolla, että Nokan herkkusuut pääsevät syömään tätä harvinaisuutta. Ostopäätökseen vaikutti myös se, että rahat menevät hyvään tarkoitukseen eli Apuna Ry:lle. Muuten olisimme saattaneet pohtia tämän hankintaa, mutta nyt odotamme, että pääsemme käyttämään tätä herkkua ja rahat menee hyvään tarkoitukseen”, kertoo burgundintryffelin onnellinen omistaja Ari Ruoho.