Herkkutarinat  — 29.12.2016

Toni Toivanen, intohimona maailman maukkain ruoka ja sen valmistaminen

Toni on nyt 26 vuotias ja on ehtinyt kokin urallaan jo pitkälle. Kokin ammatti oli haaveena jo lapsesta lähtien. Perusopinnot Toni suoritti kaksoistutkintona Ravintolakoulu Perhossa. Koulutuksen jälkeen työ on kuljettanut häntä useisiin nimekkäisiin ravintoloihin Suomessa ( Nokka, Chez Dominique ) ja ulkomailla. Viimeisin, kolme vuotta kestänyt pesti oli Kööpenhaminassa sijaitseva ravintola Noma. Noma on jo legenda ja valittu monena vuonna peräjälkeen maailman parhaaksi ravintolaksi.

 

Miten kokista tulee taitava kokki? Onko Tonilla muita parempi makuaisti?

 

Tonin resepti tähän on treenaaminen. Huippujuoksijaksi tullaan juoksemalla ja sama keino pätee myös kokkaukseen, treeni vie perille. Intohimoa, tahtoa, paljon työtä ja harjoittelua, itsensä likoon laittamista. Makuaistiakin voi treenata maistamalla ja tutustumalla erilaisiin puhtaisiin makuihin ja vähän käsiteltyihin raaka-aineisiin.

 

Millaista oli olla töissä maailman parhaassa ravintolassa?

 

Antoisaa, mutta raskastakin välillä. Työpäivät olivat pitkiä, mutta duunikaverit olivat upeita tyyppejä. Keittiössä oli töissä noin 50 henkeä, joista puolet oli harjoittelijoita. Työympäristö oli hyvin kansainvälinen. Mielenkiintoista on, että joka päivä oli 5-6 henkilön ryhmä luonnossa keräämässä villiyrttejä, jäkälää, puuta jne ruoanvalmistukseen. Onpa joskus Tonin äiti lähettänyt Suomestakin jäkälää ravintolan tarpeisiin!

 

Kuka on ammatillinen esikuvasi?

 

Tonilla ei ole yhtä ainoaa esikuvaa, vaan hän arvostaa kaikkia pitkän uran tehneitä keittiömestareita. Kuinka sitkeys ja intohimo ovat vieneet heidät urallaan eteenpäin. Kaikilla on omat tarinansa ja juurensa.

 

Mikä on nyt trendikästä ravintolamaailmassa?

 

Tonin mielestä vanhat ruoanvalmistusmenetelmät ovat tulossa vahvasti takaisin kaikenlaisen kikkailun sijaan. Laadukkaat raaka-aineet ovat kaiken perusta. Juuret ja tarinat. Alkuperä.

 

Mikä keittiötyöväline on mielestäsi kaikkein tärkein jokaisessa keittiössä?

 

Veitsi, veitsi ja vielä kerran veitsi! Hyvät, laadukkaat veitset ovat keittiössä kaiken A & O. Veitsen pitää sopia omaan käteen ja sen on ehdottomasti oltava terävä. Hyvä olisi opetella teroittamaan veitset itse ja mielellään kivellä. Tonilla itsellään on japanilaiset Takamuran veitset.

 

Mistä ruoasta Toni itse pitää?

 

Toni kertoi, että hänellä ei ole mitään yksittäistä lempiruokaa. Kaikki ruoka on hyvää, jos se tehdään laadukkaista raaka-aineista ja ajatuksella. Ruoan eteen on nähty aikaa ja vaivaa, ruoka on tehty rakkaudella ja intohimoilla. Silloin se on hyvää.

 

Tonin motto: Vähemmän on enemmän. Keskity tekemiseesi ajatuksella.