Herkkutarinat  — 19.10.2016

Terveellinen tee on monipuolinen juoma

Terveydelle hyödyllinen tee on täynnä antioksidantteja ja mineraaleja. Vuosituhansien aikana suosituksi tullut juoma kasvattaa suosiotaan tänäkin päivänä, jolloin sitä on saatavana useita laatuja ja makuja.

Teekulttuuri syntyi Kiinassa

Perimätiedon mukaan Kiinan keisari Shen Nung nautti ensimmäisen kupillisen teetä 4700 vuotta sitten, kun muutama teelehti leijaili kuumaan veteen ja hän ihastui uuden juoman makuun. Olipa tarina tarua tai totta, se on kuitenkin varmaa, että teekulttuuri sai alkunsa Kiinassa.

Kaikki kiinalaiset teelaadut ovat peräisin samasta pensastyypistä, jonka latinalainen nimi on Camellia sinensis. Jos teepensas saa kasvaa vapaasti, siitä voi tulla jopa 20 metriä korkea puu. Viljelmillä pensaan kasvu rajataan vyötärön korkeudelle, jotta lehtiä olisi mahdollisimman helppo poimia.

Teepensaan valkoiset ja vaaleanpunaiset kukat muistuttavat kirsikankukkia. Pensaan lehdet taas ovat kiiltävän tummanvihreät ja nahkamaiset. Teejuomiin käytetään pääosin nuoria teepensaan lehtiä. Camellia sinensis viihtyy lämpimässä ilmanalassa, jossa keskilämpötila pysyy +18 asteen tuntumassa.

Valkoinen, vihreä ja musta tee sekä oolong ja pu-erh saadaan kaikki samasta pensaasta, mutta erilaisilla valmistusprosesseilla syntyy eriasteisesti hapettuneita teelehtiä.

Terveellinen tee

Tee sisältää runsaasti mineraaleja ja antioksidantteja, jotka suojaavat soluja vapailta radikaaleilta, joilla on yhteyksiä muun muassa syöpään ja vanhenemisen aiheuttamiin muutoksiin.

Tee auttaa myös kontrolloimaan veren sokeritasoja sekä alentamaan kolesterolia. Se on hyödyllinen korkean verenpaineen hallinnassa sekä virusten ja bakteerien torjunnassa. Osa tutkimuksista viittaa siihen, että teen antioksidantit toimivat jopa tehokkaammin kuin esimerkiksi C- ja E-vitamiini. Tutkimukset osoittavat myös, että kaksi jo kupillista teetä päivässä antaa hyödyllisen antioksidanttilisän.

Valkoinen tee on terveellisin teelaji, koska se on vähiten käsiteltyä eli siinä on tallella eniten alkuperäisen teelehden ravinteita. Valkoista teetä seuraavat terveellisyydessä vihreä tee, oolong-tee ja musta tee. Joka tapauksessa kaikilla teelaaduilla on kuitenkin suotuisia vaikutuksia terveydelle – muista siis juoda lempiteetäsi joka päivä!

Säilytä tee teepurkissa

Jos teetä säilyttää väärin, se menettää helposti makunsa ja tuoksunsa ja kadottaa samalla kaikki hyödylliset ominaisuutensa. Paras säilytyspaikka teelle on sopivan pieni teepurkki. Aina kun purkki aukaistaan, tee altistuu ilmalle, joten purkin ei kannata olla liian suuri. Purkki suojaa teetä myös valolta, joka hajottaa makuaineita. Parhaiten tee säilyy viileässä komerossa – ei kuitenkaan jääkaapissa tai pakastimessa.

Tee ruoanlaitossa

Kaikkia eri teelaatuja sekä yrtti- ja hedelmäteehaudukkeita voi hyvin käyttää ruuanlaitossa ja leivonnassa. Tutustu ensin eri teelajien makuihin, niin pystyt kehittelemään omia reseptejä ja yhdistelemään teetä erilaisten ruokamakujen ja leivonnaisten pariksi.

Kokeile esimerkiksi:

  • Kiinalaiset vihreät teet kuten Lung Ching tai Gunpowder antavat ruokaan raikkautta ja kirpeyttä. Ne sopivat hyvin kanan, kalan ja salaatin pariksi.
  • Savuiset, aromikkaat mustat teet kuten China Keemun tai Lapsang Souchong ovat erinomaisia kalan tai lihan marinadipohjiksi.
  • Mausteiset Chai-teet, joissa on kanelia, neilikkaa, kardemummaa ja anista, sopivat hyvin aasialaisiin ja itämaisiin ruokiin mausteeksi.
  • Miedon valkoisen teen kukkaisuus harmonisoi erinomaisesti vihanneksia, sieniä ja vahvan makuisia salaatteja kuten rucolaa.
  • Yrttihaudukkeita, kuten minttua, salviaa ja sitruunamelissaa, voi käyttää ruuan maustamiseen. Rooibos taas antaa makeahkon, täyteläisen maun curry-kanaan, kurpitsakeittoon ja jälkiruuissa vaikka suklaamousseen.
  • Matchan eli vihreän teejauheen hieman makeahko ja intensiivinen maku sopii erinomaisesti leivontaan, smootheihin ja pirtelöihin. Kaunis jadenvihreä väri antaa oman pikantin lisänsä.
  • Chai-tiiviste sekoitettuna mascarponen tai maustamattoman tuorejuuston kanssa on oiva mausteinen täyte kakkuihin, kuppikakkuihin ja makeisiin piiraisiin.
  • Jääteetiivisteillä voi kostuttaa kakkupohjat, tee-tiramisun tai vaikka graavata lohta. Tiivisteestä saa myös erinomaisen alkudrinkin kuivan kuohuviinin kera. Kaikki Demmers Teehausin jääteetiivisteet ovat luomutuotantoa ja ne eivät sisällä lisättyä sokeria.
  • Turkkilainen omenatee sopii vaikka kuivakakkujen täytteeksi.

Ylellisen runsas teevalikoima Helsingin keskustan Herkussa

Helsingin keskustan tavaratalossamme on suuri kahvi- ja teeosasto. Irtomyynnissä on kymmeniä tee- ja kahvilajeja. Osaava henkilökunta auttaa valitsemaan juuri halutun teen tai kahvin ja voi myös jauhaa valitut kahvinpavut. Myös pakattujen teelaatujen valikoima on runsas tavallisesta mustasta pussiteestä luomuteehen.

Stockmann valmistaa myös omia Stockmann Delicatess -teesekoituksia.