Herkkutarinat  — 3.12.2020

Tapakset ovat pikkujoulujen uusi suosikki – poimi Kiki Väisäsen vinkit!

Juttu on julkaistu Yhteishyvässä 6/2020

 

Kiki Väisänen, miltä tämän vuoden pikkujoulut näyttävät?
Tänä vuonna illanistujaiset kotona ovat suosittuja. Luulen, että pienissä porukoissa hyvien ystävien tai sukulaisten kesken pidetään esimerkiksi tapas- ja raclette-iltoja.

Miten korona pitäisi huomioida tarjoiluissa?
Parasta olisi laittaa jokaiselle oma herkkulautanen valmiiksi. Pikkujoulutarjoilut voi hakea vaikkapa Food Market Herkun leikkeletiskeiltä. Sieltä saa helppoja sormisyötäviä, jotka on tehty valmiiksi tai jotka voi viimeistellä kotona. Tarjolla on antipastoja, tapaksia, bruschettaa, juustoja, salaatteja ja hedelmiä.

Neuvo joku hyvä makupari.
Jos italialaiset maut inspiroivat, suosittelen parmankinkkua ja sen seuraksi keskivahvaa lampaanmaidosta tehtyä Pecorino Stagionato -juustoa. Espanjasta vastaava parivaljakko ovat serranokinkku ja manchegojuusto. Molempien vaihtoehtojen seuraksi sopivat pähkinät ja oliivitahnat. Ja viikunahilloa rakastavat lähes kaikki juustot.

Mitä leipää tarjoaisit?
Tapaksien leiväksi paras valinta on durumvehnästä leivottu Filopane-leipä. Se on patongin tyyppinen, mutta maukkaampi.

Onko nyt tarjolla joku erityisen hyvä juuri tähän kauteen liittyvä makuyhdistelmä?
Kyllä on! Kannattaa valmistaa ranskalaista Mont d’Or -valkohomejuustoa uunissa, ryyditettynä valkosipulilla ja rosmariinilla. Mont d’Or on talvijuusto, jota on tarjolla vain syyskuusta maaliskuuhun. Se on kuin minifondue!

Mikä on oma talvinen suosikkiherkkusi?
Illalla, kun pääsen kotiin, haluan kupillisen inkivääriteetä ja vähän jotakin hyvää juustoa. Se on erikoinen yhdistelmä, mutta toimii minulle.

 

Kikin vinkki: kokeile Mont d’Or -valkohomejuustoa uunissa

– Upota juustoon muutama valkosipulinkynsi ja laita päälle rosmariinin oksia.
– Paina kiekon keskelle kolo ja kaada siihen hiukan valkoviiniä.
– Laita juusto uuniin omassa pakkauksessaan. Ympärille voi kietaista varmuuden vuoksi folion. Juusto saa olla 180-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
– Dippaa sulaan juustoon leipää, pieniä paistettuja makkaroita tai keitettyjä perunoita.
– Juuston voi laittaa uuniin myös sellaisenaan, kuten monet ranskalaiset tekevät.

 

teksti: Sirkku Saariaho
kuva: Sami Piskonen