Herkkutarinat  — 11.2.2021

Outi Heinonen on bliniherkuissa perinteisen tyylin kannattaja

TEKIJÄT:
teksti: Sirkku Saariaho
kuva: Mikko Hannula

TEKSTI:
Juttu on julkaistu Yhteishyvässä 1/2021.

Outi Oinonen, koska blinikausi virallisesti alkaa?

Toiset sanovat, että jouluna, toisten mielestä alkutalvesta. Herkun asiakkaat alkavat kysellä blinejä heti, kun syksy pimenee.

Oletko tattari- vai vehnäblinien ystävä?

Teen tattariblinejä, jotka paistan valurautaisessa lettupannussa. Teen blinit perinteiseen malliin eli nostatan taikinaa ja vatkaan sitten valkuaiset, jotka nostelen sekaan. Loraus olutta taikinaan helpottaa käymistä. Kirkastettua voita paistamiseen saa valmiina, joten sitä en enää tee itse. Blinitaikinan teko ei ole hätäisen hommaa, sillä nostatusten kanssa ei voi kiirehtiä. Onneksi Herkku-keittiön tekemiä blinejä saa valmiina Meals-tiskiltä.

Mitkä ovat suosikkitäytteesi ja -lisukkeesi?

Tykkään kylmäsavuporosta tehdystä tartarista ja lohiskagenista. Ihan liian harvoin teen tattitartaria, joka sopii todella hyvin blineihin.

Entäs mädit?

Ne minä jätän muille, mutta ovathan ne blinien kuningastäytteitä. Muikun- ja siianmätiä on aina tiskillä, keväämmällä tulee mateenmätiäkin. Mätien rinnalle asiakkaat kysyvät muita lisukkeita. Periaatteessa kaikki kalapohjaiset tahnat tai mousset käyvät blineille. Sienisalaatti on perinteinen blinin seuralainen. Paljon kysellään myös lisukkeita, jotka käyvät erikoisruokavaliota noudattaville.

Kerro, miten valmiit blinit saa tuntumaan vastapaistetuilta?

Tärkeintä on, että pannu on riittävän kuuma. Sitten kirkastettua voita pannulle ja blini kuumenemaan.

Mitkä blinijuhlat ovat jääneet mieleesi?

Muutama vuosi sitten unohdin juhliin ostamani blinit työpaikan jääkaappiin! Kauppa oli kiinni, enkä saanut mistään valmiita blinejä. Silloin oli pakko tehdä blinipannari. Nostatukset ja muut hienoudet jäivät pois, mutta hyvä siitä tuli – ja juhlapöytä pelastui.

 

Blinejä valmiista pöydästä

Blineistä voi nautiskella myös ammattilaisten valmistamana. Pääkaupunkiseudulla blinejä on tarjolla maaliskuun loppuun asti ainakin näissä ravintoloissa:

Ravintola Salve
Ravintola Kappeli
Ravintola Zetor
Ravintola Vltava (28.2. asti)