Herkkutarinat  — 9.8.2017

Omena laittaa hyvän kiertämään

Susanna Pykäläisen perustama Omenasieppari muuntaa lahjoitetut ylijäämäomenat mehuksi.

Susanna Pykäläisen perustama Omenasieppari kerää lahjoittajien omenoita ja tekee niistä omenamehua, jossa on aina uniikki sekoitus lajikkeita.

Pykäläinen kertoo ideasta yrityksen takana: “Viime kesänä omenoita oli joka paikassa. Luin jutun, jossa kerrottiin ihmisistä, jotka kuljettivat omenoita jätesäkeissä metsään, kun eivät keksineet mitään muutakaan paikkaa.

Istuin kesän lopulla lentokoneessa matkalla Norjaan, kun aloin selailla lentoyhtiön lehteä. Siinä oli juttu norjalaisesta Annesta, joka oli ahdistunut puistoihin ja pihoihin mätänevistä omenoista ja perustanut yrityksen, joka kävi poimimassa omenat talteen ja puristi niistä mehua myytäväksi. Innostuin heti. Etsin naisen yhteystiedot, soitin hänelle ja sanoin, että idea on niin järkyttävän hyvä, että me teemme tämän Suomessa.

Tiesin alusta asti, että omenoiden lisäksi tässä oli jotain muutakin hienoa. Olin työskennellyt opintojen ohella päiväkodissa sellaisten lasten avustajana, joilla oli autismin kirjon piirteitä. Halusin, että pystymme palkkaamaan ja työllistämään ihmisiä, joilla ei ole työmarkkinoilla juuri kysyntää. Tavallaan he ovat kuin omenia, jotka unohtuvat puihin.

Otin yhteyttä Kehitysvammaliittoon ja Autismisäätiöön, jotka auttoivat löytämään loistavan motivoituneita ja lahjakkaita ihmisiä. He muodostavat kaksi tiimiä, jotka kiertävät pääkaupunkiseudulla keräämässä sellaisten ihmisten omenoita, jotka ilmoittavat, että heillä on ylimääräisiä.

Mehu, jonka omenoista puristamme, on yhtä ainutlaatuista kuin suomalainen luonto. Siinä eri ihmisten pihoilta, eri ikäisistä puista poimitut erilaiset lajikkeet sekoittuvat vuodenaikojen mukaan. Kun mehua juo, laittaa hyvän kiertämään.”

Ilmoittaudu sinäkin omenien luovuttajaksi osoitteessa omenasieppari.fi.