Herkkutarinat  — 24.11.2016

Liha kuuluu monipuoliseen ruokavalioon

Liha on osa monipuolista ruokavaliota, kuten kasvikset ja kalaruoatkin. Liha muuntuu lähes millaiseksi ruoaksi tahansa, kun käytät hyväksi erilaisten lihalaatujen laajan tarjonnan.

Punaista vai valkoista lihaa?

Lihan yhteydessä puhutaan usein punaisesta ja valkoisesta lihasta. Tällöin punaisella lihalla tarkoitetaan naudan, porsaan, karitsan, poron ja hirven lihaa, valkoisella lihalla broilerin ja kalkkunan lihaa.

Väriin liittyvät nimitykset selittyvät lihan erilaisilla lihassolutyypeillä. Broileri ja kalkkuna ovat vaaleaa ja vähärasvaista, koska lihaksissa on paljon valkoisia lihassoluja ja vähän sidekudosta, joka tekee lihan mureaksi. Punaisessa lihassa taas on enemmän hitaita lihassoluja ja enemmän sidekudosta.

Stockmann Herkun lihaosastolla on reilusti valinnanvaraa naudan, karitsan, broilerin ja kalkkunan lihasta jauhelihaan, vasikkaan, vilja- ja maatiaispossuun, poroon ja riistaan – sekä sellaisenaan että fileenä, paistina, pihvinä ja suikaleina.

Stockmannilta löydät myös omien reseptien mukaan tehtyjä paistovalmiita tuotteita, jotka ovat helppoja ja nopeita valmistaa.

Tutustu Stockmann Herkun lihaosaston tarjontaan.

Liha on kevyttä – rasvaisuus tulee lisukkeista

Vastoin mainettaan, liha sellaisenaan on kevyttä syötävää ja lihan rasva on laadultaan parempaa. Noin puolet kaikkien lihalaatujen rasvasta on pehmeää rasvaa. Koska lihan rasva on lähes kokonaan näkyvää, sen voi poistaa ennen kypsentämistä tai sen jälkeen. Esimerkiksi entrecôtesta syntyy mehevä pihvi sen suuremman rasvapitoisuuden vuoksi ja sulaneen rasvan voi hyvin jättää pannulle. Kun kaikki näkyvä rasva on poistettu, lihaan jää enää noin 4 prosenttia rasvaa.

Ratkaisevaa lihan rasvamäärässä onkin, miten lihaa käsitellään ja millaisia lisukkeita se saa seurakseen. Esimerkiksi paneroitu pihvi imaisee paistorasvaa itseensä, mutta pelkkä liha ei ime paistorasvaa, joten lihan voi hyvin paistaa pannulla esimerkiksi kasviöljyssä. Myös keittäminen, mikrouuni ja uunissa hauduttaminen ovat hyviä ja rasvattomia tapoja lihan kypsennykseen. Marinadit, maustevoit ja juustokuorrutukset sekä lihan kanssa tarjottavat rasvaiset lisukkeet taas lisäävät rasvapitoisuutta.

Valitse liha valmistustavan mukaan

Monet asiat sanelevat, miten liha sopii eri ruokalajeihin. Vaikkapa naudanlihan sopivuus ja mureus eri ruokiin riippuu siitä, mistä kohdasta ruhoa lihapala on leikattu.

Myös kypsennystavalla on merkitystä eri ruhonosien välillä. Esimerkiksi naudan etupään osia, potkaa, rintaa ja lapaa sekä etuselkää ei kannata laittaa pannulle tai grilliin, koska ne pehmenevät vain keittämällä tai hauduttamalla. Naudan ulko- ja kulmapaisti taas on mureaa, kun sen paistamisen jälkeen vielä hauduttaa. Pihviksi sopii parhaiten filee, sillä se on lähtökohtaisesti mureaa lihaa. Porsaanlihan kypsennystavalla taas ei ole niin suurta merkitystä lihan mureuteen.

Kannattaakin valita ensin valmistustapa ja vasta sitten lihan osa, mitä lähdet valmistamaan. Katso, mikä liha sopii mihinkin tarkoitukseen ja valmistustapaan.