— 2.11.2016

Laadukas liha on Herkun ylpeyden aihe

Stockmann Herkulla on aihetta olla ylpeä lihavalikoiman laadusta – ja syystä. Tuoreen ja monipuolisen lihan lisäksi Herkun lihatiskiltä saa aina asiantuntevaa palvelua.

Stockmann Herkun lihatiskissä on tarjolla monipuolinen valikoima lihaa kotimaisesta rotukarjanaudasta maatiaisporsaaseen ja luomukaritsaan. Liha on aina tuoretta, joten pakasteesta sulatettua lihaa ei lihatiskin valikoimasta löydy. Stockmann Herkussa suositaan aina suomalaista lihaa, kun siihen on mahdollisuus. Kotimaista naudan- ja porsaanlihaa lihatiskiin toimittavat muun muassa Lihatalo Tamminen ja Snellman.

Stockmann Herkun valikoimassa on vuoden ympäri saatavilla myös tuoretta tuontilihaa, kuten esimerkiksi tuoretta Uuden-Seelannin karitsaa, jota lihatiskissä on päivittäin. Kun saatavilla on kotimaista karitsaa, Herkku suosii vain ja ainoastaan luomulihaa.

Lihatiskin valikoimaan tuodaan myös joka viikko Ranskasta tuoreita lintuja, kuten viiriäistä, maissikanaa ja viinikanaa. Jos haluat varmistaa lintupaistin saatavuuden, kannattaa tehdä tilaus etukäteen.

Asiakkaiden käytössä on myös lihamestareiden asiantunteva palvelu. Lihamestarit viimeistelevät leikkuun ja putsaavat lihan sekä halutessa myös maustavat tai marinoivat lihan.

Tammisen rotukarjan alkuperä jäljitettävissä aina tuotantotilalle asti

Stockmann Herkku myy yhteistyökumppaninsa Lihatalo Tammisen kasvattamaa kotimaista rotukarjanaudan lihaa, jonka alkuperä voidaan jäljittää aina tuotantotilalle saakka. Jokainen vasikka merkitään korvamerkein, jotka seuraavat eläintä teurastamolle saakka. Eläimen tiedot, kuten alkuperä, syntymätunnus, rotu, tilatieto, teurastuspäivä ja teurastamon numero, seuraavat dokumenttina ruhon mukana leikkaamoon saakka. Leikkaus- ja pakkausvaiheessa tunnukset yhdistetään erätunnukseksi, joka tulostetaan kuluttajapakkauksiin. Kuluttajapakkauksien eränumeron kautta asiakkaat voivat Tammisen sivuilta tarkistaa tuotteen loppukasvatustilan.

Lihatalo Tamminen kasvattaa rotukarjaa noin 500 sopimustilallaan, jotka pitävät sisällään emolehmä- ja loppukasvatustilat. Tamminen toimittaa Stockmannille kaikkia Suomessa kasvatettavia päärotuja, joita ovat Aberdeen Angus, Hereford, Charolais, Limousin ja Simmental.

Suomessa kasvatettavat naudat voidaan jakaa käyttötarkoituksen mukaan kahteen ryhmään: maitorotuisiin ja liharotuisiin. Liharotuisista käytetään myös termejä rotukarja tai pihvikarja. Rotukarjanaudan liha on maultaan, rakenteeltaan ja koostumukseltaan maitorotuista naudanlihaa laadukkaampaa ja parempaa. Lihan laadukkuus ja maku syntyvät, kun lihassa on enemmän sisäistä rasvaa. Myös rasvan koostumus poikkeaa lypsykarjanaudasta, koska rotukarjaa ruokitaan eri tavalla eikä eläimiä esimerkiksi lypsetä. Rotukarjan kasvatuksessa pääpaino on lihan laadukkuuden takaaminen eikä esimerkiksi maidontuotannon maksimointi.

Eri liharodut eroavat toisistaan muun muassa eläinten koon ja sitä kautta lihan määrän mukaan. Suurimmat rotukarjasonnit voivat saavuttaa jopa 1 400 kilon elopainon. Joillekin roduille on tyypillistä, että niiden liha marmoroituu helpommin eli rasva kertyy lihassyiden väliin, mikä taas antaa lihalle mureutta ja makua.

Ravinnolla ja elinympäristöllä on merkittävä vaikutus lihan makuun ja koostumukseen. Kesäisin rotukarjan emolehmät vasikoineen ja teuraaksi kasvavat sonnit ovat laitumella ja syövät laidunnurmea. Osalla sopimustiloista on viljeltyjen peltolaidunten lisäksi perinnebiotooppialueita ja luonnonlaitumia, joilla rotukarja laiduntaa ja tekee samalla maisemanhoitotyötä. Laidunkausi jatkuu toukokuusta syys-lokakuuhun niin pitkään kuin sää ja olosuhteet suosivat. Sisäruokintakaudella taas karja kerätään pihattoihin, joissa niille on tarjolla suoja sateelta ja tuulelta. Myös sydäntalvella rotukarja saa käyskennellä ulkona aitauksessaan pihaton yhteydessä ja sitä ruokitaan omilla pelloilla tuotetulla säilörehulla ja heinällä. Tammisen sopimustiloilla rotukarjaa ei ruokita missään vaiheessa geenimuunneltuja ainesosia sisältävällä rehulla.

Emolehmätiloilla syntyvät ja kasvavat sonnit siirretään vieroituksen jälkeen varsinaisiin loppukasvattamoihin noin kuuden kuukauden ikäisinä. Sonnit kasvatetaan loppukasvattamoissa noin 18 kuukauden ajan loppupainoonsa. Näistä sonnit kuljetetaan teurastamoihin ja lopulta Tammisen leikkaamoon noin kahden vuoden ikäisinä.

Snellmanin maatiaispossu on yli 100-vuotisen suomalaisen työn tulos

Porsaanlihassa on eroja, jotka kannattaa huomioida lihaa ostaessa. Lihan alkuperä ja siihen liittyvät kriteerit aina kasvatustavasta ruokintaan ja hyvinvointiin vaikuttavat lihan laatuun ja makuun.

Stockmann Herkun yhteistyökumppani Snellman tuottaa Herkun lihatiskiin maailman suomalaisinta porsaanlihaa. Snellman ei tuo eläinainesta ulkomailta, vaan on päättänyt jatkaa oman maatiaispossunsa kanssa yli 100-vuotiasta työtä suomalaisten alkuperäisten sikarotujen parissa. Koko tuotantoketju aina jalostuksesta lihatiskiin on Snellmanin hallinnassa ja vastuulla.

Snellmanin kunnon maatiaispossu kasvaa suomalaisilla perhetiloilla, jotka täyttävät Sikavan terveydenhuolto-ohjelman kansallisen tason vaatimukset sekä Snellmanin oman Maatilan parhaat -laatuohjelman kriteerit. Hyvin hoidettu possu, joka on elänyt oikeanlaisessa kasvatusympäristössä osaavan ja motivoituneen tuottajan hoidossa, on yksi tärkeimmistä laatutekijöistä Snellmanin tuotteille.

Snellman pyrkii valmistamaan mahdollisimman luonnollisia tuotteita ja vähentämään jatkuvasti lisäaineiden käyttöä. Geenimuuntelemattoman eli GM-vapaan rehun käyttö on oleellinen osa tätä kehitystä. Snellmanin maatiaisporsaiden ruokavalio koostuu pääosin viljasta eikä se sisällä geenimuunneltua rehua, eli possut ovat luonnollisesti ruokittuja viljapossuja. Suomessa porsaita ei myöskään lääkitä antibiooteilla tarpeettomasti ennaltaehkäisevästi, minkä vuoksi suomalainen possu on turvallinen valinta.

Lue lisää Snellmanin maatiaispossuista

 

Esimerkiksi näin laatu näkyy Herkun lihatiskissä:

Stockmann Delicatess nauta-sika-paistijauheliha jauhetaan päivittäin tuoreesta rotukarjanaudan ulko- ja kulmapaistista ja viljaporsaan kinkusta, suhteessa 80–20. Nauta-sikajauhelihan rasvapitoisuus on viisi prosenttia ja se sopii erinomaisesti esimerkiksi jauhelihapihvien, lihapullien, murekkeen, jauhelihakastikkeen ja laatikoiden valmistukseen.

Stockmann Delicatess naudan paistijauheliha jauhetaan päivittäin tuoreesta rotukarjanaudan ulko- ja kulmapaistista, ja sen rasvapitoisuus on viisi prosenttia. Paistijauheliha sopii nopeasti valmistuviin ruokiin, kuten grillatuihin tai pariloituihin burgerpihveihin ja lihapulliin, joissa lihan maku ja rakenne tulevat erityisesti esiin.

Stockmann Delicatess naudanjauheliha jauhetaan päivittäin tuoreesta rotukarjanaudan etuselästä ja lavasta, rasvapitoisuus enintään kymmenen prosenttia. Tämä jauheliha on hyvä raaka-aine kaikkiin jauheliharuokiin.

Rotukarjanaudan fileet ja paistit viimeistellään Stockmannin lihamestareiden toimesta ja myydään palvelutiskistä. Viimeistely tarkoittaa kalvojen ja ylimääräisten jänteiden ja rasvojen poistamista ja sitä, että palvelusta saa aina juuri sellaisen palan kuin haluaa. Lihaa on aina raakakypsytetty 5–6 viikkoa, jolloin mureus on taattu. Myymme aina tuoretta rotukarjan lihaa.

Mausteet ja marinadit eivät ole teollisesti valmistettuja vaan ne tehdään tuoreista raaka-aineista Stockmannin resepteillä omassa keskuskeittiössämme. Tutustu myös RUB BAR -kuivamarinadeihimme.