Vinkit ja ohjeet  — 1.11.2016

Kokonaisen parsan keittäminen

Hyvälaatuinen parsanippu on tasapaksuinen, napakka ja tuntuu kädessä painavalta.

tasaa halutessasi parsan päät

Leikkaa tai napsauta parsoista 1–3 cm tyvestä pois. Kuori parsatangot parsan- tai perunankuorimaveitsellä. Vihreä parsa kuoritaan varren puolivälistä juureen (hyvin nuorta ja tuoretta vihreää parsaa ei tarvitse kuoria tai halutessasi voit rapsuttaa kevyesti) ja valkoisesta parsasta koko varsi nupun alapuolelta asti. Jos haluat, viimeistele parsat tasapituisiksi.

Jätä parsan nupu veden yläpuolelle

Kuumenna parsakattilassa vettä, lisää 2 tl merisuolaa/litra, puolikas sitruuna viipaleina sekä 1 tl hunajaa tai sokeria. Laita parsat varovasti nuppu ylöspäin koriin, kun vesi kiehuu. Vesirajan pitäisi jäädä 5 cm nuppujen alapuolelle, sillä nuput kypsyvät nopeasti höyryssäkin.

Tuore parsa keittyy nopeasti

Parsan keittoaika riippuu paksuudesta ja korjuuajasta; mitä paksumpi ja mitä myöhemmässä vaiheessa satokautta parsa on poimittu, sitä pidemmän keittoajan se vaatii. Vihreän parsan keittoaika on 3–8 minuuttia ja valkoisen 10–15 minuuttia. Kokeile kypsyys pistämällä perunaneulalla tai haarukalla.

Parsa tulee valuttaa keittämisen jälkeen

Nosta parsat vedestä ja valuta. Laita valutetut parsat vielä lämpimälle, liinalla peitetylle vadille hetkeksi kuivahtamaan ja tarjoile heti.

Hollandaise sopii parsan kaveriksi

Klassinen kastike kuumalle parsalle on vesihauteessa lämmitetty hollandaisekastike, jonka voit halutessasi maustaa muutamalla teelusikallisella vastapuristettua sitruuna- tai appelsiinimehua.

Kokeile myös näitä kastikkeita:

  • Kuumaa voisulaa, johon on lisätty kovaksi keitettyä, haarukalla murskattua kananmunaa ja hyvin hienoksi silputtua persiljaa.
  • Hyvää oliiviöljyä ja 4 lehden balsamietikkaa.
  • Oliiviöljyllä juoksevaksi ohennettua pestoa.
  • Voisulaa, parmesaani- tai manchegolastuja ja ilmakuivattua kinkkua.
  • Á la polonaise eli kuumaa voisulaa ja pähkinänruskeaksi paahdettua vaaleaa korppujauhoa sekoitettuna.
  • Paahdettuja pinjansiemeniä tai cashewpähkinöitä ja oliiviöljyä.

Viinisuosituksia parsalle:

  • Varma valkoviini parsalle on Sauvignon Blanc. Kokeile esimerkiksi Uuden Seelannin Malborough-alueen Sauvignon Blanc –viinejä, joissa on keväisen ruohoista ja kukkeaa aromia sekä hyvää mineraalista makua.
  • Italialaisista viineistä parsan kanssa sopii esimerkiksi Pohjois-Italian hapokkaan pirteä ja aromikas Pinot Grigio.
  • Jos parsaohjeessa on reilusti voita ja parmesaania, myös Chardonnay-valkoviini on hyvä valinta.