Herkkutarinat  — 1.1.2018

Kalaherkkuja kaksi kertaa viikossa

Kalaa suositellaan syötäväksi ainakin kaksi kertaa viikossa. Suositus täyttyy helposti ja herkullisesti eri lajeja ja tuotteita vaihdellen.

Kala on aina trendikäs raaka-aine keittiöissä ympäri maailmaa. Sen hyviin ominaisuuksiin kuuluu myös monipuolisuus. Kalan voit valmistaa paistamalla, hauduttamalla, höyryttämällä, wokkaamalla, friteeraamalla, tuoresuolaamalla, savustamalla, keittämällä tai vaikka grillaamalla. Eikä kalaruokia aina tarvitse maustaakaan tuttuun perinteiseen tapaan; kokeile esimerkiksi itämaisia makuja, kuten limeä, sitruunaruohoa ja inkivääriä sekä makua terästävää kalakastiketta tai tulisia tahnoja.

Tuoretta kalaa tarjolla ympäri vuoden

Stockmann Herkussa on tarjolla tuoretta kalaa ympäri vuoden. Tarjonta vaihtelee sen mukaan, mitä kalaa merestä tai järvestä nousee – siksi kannattaakin kysyä kalatiskiltä päivän kalasuositusta. Tutun kirjolohen ja kuhan lisäksi kannattaa kokeilla eksoottisimpiakin lajeja sekä tutustua uusiin tapoihin valmistaa kalaa.
Jos kalan käsittely aiheuttaa päänvaivaa, kalamestarimme voivat käsitellä kalan tarvittaessa juuri haluamallasi tavalla. Esimerkiksi lohifileelle tehdään oma erikoisleikkaus, missä siitä poistetaan pyrstön uintilihas, niskan kaulusluu sekä selkä- ja vatsarasva. Lopputuloksena on laadukas ja siisti gourmetfilee.

Herkku Misat

Ruoanlaittoon voi myös käyttää valmiita fileitä, suikaleita ja pihvejä tai paistoa vaille valmiita tuotteita. Kalatuotteita kannattaa katsastaa Herkun tuoretiskin lisäksi myös kylmä- ja säilykehyllyistä, sekä Stockmann Misat hyllystä. Misat on helppo tapa saada kala-ateria pöytään nopeasti. Misat valikoimassa on runsaasti erilaisia esivalmistettuja kalaruokia, jotka tehdään laadukkaista raaka-aineista käsin jokaisessa Herkussa. Misat pakataan uuninkestävään vuokaan, joten tuotteen voi helposti kypsentää uunissa sen omassa astiassa.

Tutustu erilaisiin kalalajeihin ja kokeile herkullisia kalareseptejämme

Kuha sopii miltei kaikkiin ruokiin, sillä se on maukasta ja kiinteää sekä fileoituna lähes ruodotonta. Kuhafileet voi pariloida tai paistaa sellaisinaan tai ne voi myös leivittää ennen paistamista. Kokonaisen, puhdistetun kuhan voi käyttää keittoihin tai paistaa uunissa.

Lohi on herkullinen ja rasvainen kala, joka sopii makunsa puolesta myös juhlaruoaksi. Lohen voi valmistaa esimerkiksi keittämällä, hyytelöimällä, tuoresuolaamalla, paistamalla tai savustamalla.

Kampela on rasvainen, pehmeälihainen ja miedon makuinen kala. Monen mielestä kampela on parhaimmillaan savustettuna, mutta siitä tulee herkullista myös paistamalla tai keittämällä.

Kirjolohi on tärkein viljelykalamme. Se on lohen tapaan monikäyttöinen kala ja maistuu tuoresuolattuna, keitettynä, paistettuna, grillattuna ja lämmin- sekä kylmäsavustettuna. Kirjolohi sopii myös kuorrutettavaksi sekä patoihin ja keittoihin.

Hauki on vähärasvainen ja mieto kala, joka pääsee oikeuksiinsa paloina tai fileinä paistettuna. Myös täytetty uunihauki on herkullista. Hienoksi jauhettu hauki on parasta mahdollista kalaa murekkeisiin, murekepihveihin ja kalapulliin.

Nieriä on tumma lohikala, jota käytetään ruoanvalmistuksessa lohikalojen tapaan. Pikkunieriät ovat erityisen pehmeälihaisia ja maukkaita.

Tonnikalan liha on kiinteää ja muistuttaa maultaan jopa lihaa. Tuore tonnikala on parhaimmillaan grillissä tai pannulla nopeasti paistettuna, sillä se kuivuu helposti. Täydellinen tonnikalapihvi on päältä rapea ja sisältä punertavan mehevä.

Siika on hyvänmakuinen rasvainen kala, joka soveltuu keitettäväksi, kylmäksi kalaksi, paistettavaksi, savustettavaksi ja suolattavaksi.

Silli elää suurissa parvissa Pohjois-Atlantilla sekä Pohjanmerellä ja Itämerellä. Silli on kiinteää, voimakkaan makuista ja rasvaista. Se on herkullista suolattuna tai erilaisiin liemiin säilöttynä, kuten tomaattisillinä.

Made on pehmeälihainen, nahkapeitteinen kala. Ennen valmistusta nahka tavallisesti poistetaan, mutta mateen voi valmistaa myös nahkan kanssa, jolloin se säilyttää makuaineita ja pitää kalan koossa kypsymisen aikana. Madetta pyydetään talviaikaan, jolloin madekeitto ja -muhennos ovat odotettuja sesonkiruokia.

Silakka on melko rasvainen, ravintoarvoiltaan hyvä ja monikäyttöinen kala. Silakkaa voi paistaa, hiillostaa, keittää, savustaa, suolata ja marinoida. Se sopii tarjottavaksi sekä kylmänä että lämpimänä.