Herkullisuuden löytöretkellä  — 2.1.2020

Makumatkalla izakayaan

Tänä vuonna Food Market Herkku kuljettaa uusien makujen äärelle. Japanilainen izakaya-ruoka on rentoa ja maukasta ruokaa, joka koostuu pienistä suupaloista ja jaettavista annoksista. Tervetuloa makumatkalle izakayaan.

Izakaya on japanilainen pubintapainen ravintola, jossa tarjoillaan monipuolista ruokaa juomien rinnalla. Sanotaan, että Izakaya on brittiläisen gastropubi- ja espanjalaisen tapaskulttuurin japanilainen vastine. Izakayan tarjoilemat ruoat vaihtelevat pienistä suupaloista monipuoliseen ja hienostuneeseen keittiöön. Vaatimattomatkin izakayat tarjoavat usein lukuisia erilaisia tofu-, pikkelssi-, kala-, liha-, nuudelija riisiannoksia.

Izakayat ovat rentoja ja tunnelmallisia, meluisiakin ruokapaikkoja, joissa on saatavilla erityyppisiä ruoka-annoksia – yleensä suolaista, mausteista ja maukasta jaettavaksi tarkoitettua ruokaa. Toisin kuin perinteisessä japanilaisessa keittiössä, kuten esimerkiksi sushiravintoloissa, izakaya-ruoka jättää tilaa kokeiluille ja innovaatioille. Siten izakayoissa on usein tarjolla erikoisempiakin fuusiokeittiön tuotoksia.

Monilla izakayoilla on hyvin laaja ruokalista. Ruokailu sujuu kuitenkin tietyn, loogisen kaavan mukaan, jossa ruoka-annokset on järjestetty eri kategorioihin. Ruokailu alkaa tyypillisesti suolatuilla edamame-soijapavuilla, jotka nautitaan oluen kanssa. Seuraavaksi syödään esimerkiksi vihanneksia tai kalaa (kuten sashimia), lihavartaita (kushiyaki, yakitori), pataruokia (nabemono) ja lopuksi riisiä tai nuudeleita, usein viimeisenä kulhollinen ochazukea, jossa riisin päälle on kaadettu teetä tai dashi-lientä.