Vinkit ja ohjeet  — 16.4.2020

10 vinkkiä juhlien järjestäjälle

Huolellinen suunnittelu takaa onnistuneen juhlan. Paina mieleesi nämä vinkit juhlaan valmistautuessasi.

 1. Varaudu erilaisiin ruokavalioihin. Varaa sekä ruoka- että kahvipöytään ainakin jotain laktoositonta, jotain gluteenitonta ja jotain lihatonta.
 2. Muista hygienia. Kun teet ruokaa isommalle porukalle, käytä kertakäyttöhansikkaita tai pese kätesi huolellisesti joka välissä. Säilytä ruoka kylmässä niin pitkään kuin mahdollista ja suojaa valmiit ruoat kelmulla tai kannella.
 3. Hyödynnä Herkun monipuolinen tarjonta. Valmiit Herkku–salaatit, kalaosaston kokonaiset savustetut lohifileet, leipäosaston kakut ja pikkusuolaiset tarjottavat ovat erinomainen vaihtoehto juhlapöytään – voit myös itse täydentää ja koristella niitä haluamallasi tavalla. Keskity tekemään sitä mistä pidät – vaikka sitten koristeluun – äläkä stressaa suotta.
 4. Kokoa tee-se-itse salaattipöytä. Salaatin voi jättää vieraiden itse maun mukaan koottavaksi, kun ainesosat ovat tarjolla erillisissä kulhoissa.
 5. Kaikkea voi – ja kannattaa – lainata ystäviltä ja naapureilta: laseja, kahvikuppeja, lautasia ja maljakoita; jopa apukäsiä. Etukäteen tehtäville herkuille voi myös kysyä hetkeksi lainatilaa pakastimista.
 6. Kirjaa nimilaput ruokalajeille. Jos vieraita on paljon, ja isäntäväki ei ehdi olla pöydän vieressä opastamassa, on ystävällistä kirjoittaa pienet nimilaput ruokalajien viereen, jotta vieraat osaavat ottaa sellaista mistä pitävät. Lappuihin voi myös merkitä tiedon maidottomuudesta, gluteenittomuudesta jne.
 7. Päivänsankarille samppanjaa. Tärkeissä juhlissa on hyväksyttävää, että päivän sankari skoolaa aidolla samppanjalla, vaikka vierasjoukolle tarjottaisiin pääasiassa hyviä kohtuuhintaisempia kuohuviinejä. Jos laseja kilistellään usein tai tiuhaan, on sankarille hyvä varata myös alkoholitonta kilisteltävää.
 8. Varaa ruokaa tilaisuuden mukaan. Noutopöytään varataan ruokaa tilaisuuden luonteen mukaan. Pitkän matkan takaa tulleet vieraat tarvitsevat kunnon aterian, toisaalta lakkiaispäivänä kierretään usein monessa kodissa, eikä ruokaa kulu niin paljon. Ruokaisa salaatti (pasta-, linssi-, kvinoa-, kuskus- tai perunapohjainen) on hyvä tapa venyttää budjettia ja täyttää vatsoja.
 9. Kokoa noutopöytä oikein. Noutopöytä rakennetaan siten, että kulkusuunnassa ensimmäisinä ovat lautaset ja servietit, sitten perussäännöillä: ensin alkuruoat, sitten pääruoat, ensin kalat, sitten lihat ensin kylmät, sitten lämpimät. Ruokailuvälineet mielellään viimeisinä.
 10. Hyödynnä kotiinkuljetuspalveluita. Pääkaupunkiseudulla kannattaa käyttää avuksi Food Market Herkun keräily- ja kotiinkuljetuspalveluita, niin säästyy hermoja ja voimia.

Kuinka paljon juhliin kannattaa varata ruokaa ja juomaa vierasta kohden?

 • Kuohuviinin menekki lasketaan yleensä näin: Kaksi lasillista henkeä kohti ensimmäisen tunnin aikana ja yksi lasillinen seuraavien tuntien aikana. Yhdestä kuohuviinipullosta kaataa 6–7 lasillista.
 • Viiniä lasketaan kuluvaksi kaksi lasillista ruokailijaa kohti, kun laseja ei kaadeta kovin täyteen. Pullollisesta viiniä tulee 6 (12 cl) lasillista.
 • Lihaa tai kalaa voi arvioida kuluvan noin 150–200 grammaa vierasta kohden, päälisäkettä saman verran ja pieniä alkupaloja noin 50 grammaa per vieras.
 • Noutopöytään varataan ruokaa noin 400 -500 g juhlavierasta kohden
 • Kuuden munan täytekakusta saa noin 20 kakkupalaa ja koko uunipellin kokoisen piirakan voi leikata noin 30 palaan.

*) Puolen kilon kahvipaketista saa noin 50 -60 kupillista, täysmaitolitra riittää noin 40 kupilliseen ja kilo palasokeria 100 vieraalle.
*) Kahvipaketti riittää jopa 60 -70 kupilliseen, jos annostellaan 60 g (eli n.  1½ dl) kahvia/litra vettä. Standardimitta on 7 g kahvia/1 dl vettä.